Monday, February 12, 2007

GILORTUL

Gilortul este un rau al Gorjului, izvoraste din Parang si traverseaza de la nord la sud, cu putina deviatie initiala spre sud-est dar si spre sud-vest, toata intinderea acestui judet. Pe nedrept, intr-un fel, denumirea judetului este luata de la raul Jiu (Gore-Jiu-partea dinspre munte a Jiului), care mai strabate inca alte judete (Hunedoara, in nord si Doljiul , in sud), cea mai potrivita denumire ar fi fost aceea asociata cu acest rau, cu apa dulce. Mult timp, apa acestuia, pana la construirea de industrii in "vecinataturi", era chiar buna de baut, iar "dulcimea" provenea din gustul argilelor "dizolvate" in portiunea dintre Novaci si Targu Carbunesti. Exploatarea petrolului si a carbunelui, prin poluarea individuala si combinata, a condus uneori la adevarate dezastre ecologice, disparand specii de animale (printre care si vidra, care mai exista acum cca 40 de ani) si de plante specifice raurilor de munte si de ses. Cel mai important afluent al Gilortului este raul Blahnita, venind pe partea dreapta a acestuia si care se uneste cu Gilortul la Targu Carbunesti. Numele de Blahnita a fost asociat de unii (printre care si fostul profesor Sega de la Liceul "TUDOR ARGHEZI" din Tg. Carbunesti) cu denumirea de Valahia mica, asa cum mai era cunoscuta Oltenia, in special partea dinspre munte, acolo unde au existat si primele organizari statale cunoscute. Gilortul colecteaza dintr-un evantai apele izvorate de sub culmile muntilor Parang, bazinul sau fiind marginit la dreapta de raul Sadu, un aflunt al Jiului si de raul Oltet la stanga, cel care trece prin niste chei extraordinare, pe langa Pestera Muierii de la Polovragi si se varsa in Olt, dincolo de Bals. Pe langa albia Gilortului, pe drumul care traverseaza muntii de la Novaci spre Obarsia Lotrului, se spune ca ar fi trecut Traian o parte a ostirii sale, in 101, spre Orastie.
Sunt convins ca raul de suflet al atator gorjeni, poate cel mai cantat si mai alintat, merita sa fie cunoscut mai bine, motiv pentru care a fost creat acest blog. Astept de la vizitatorii interesati participarea la edificarea acestui proiect.

2 comments:

Anonymous said...

Știe careva cum se traduce numele acestui rîu? În antichitate unul din rîurile Jiu, Motru sau chiar Gilort era numit Gil, dar nu cred că însemna nume, ci așa spuneam geții rîului probabil (cuv.de substrat: jielț- rîu).

A rămas Gilort neschimbat, ce înseamnă?

Unknown said...

Oare când o sa ne găsim plăcerea în a învăța cât mai multe despre geografia României? Când vom fi îmbătați de frumusețile țării noastre? Avem râuri așa de frumoase care străbat peisaje superbe: Gilortu, Lotru, Jieț - asta ca să zic doar de zona Parâng...
E frumos să descopăr din când în când pagini scrise de români pasionați de România!
Felicitări!